~ Емисија за дигитална слобода 10/11: GNOME хакерки од Македонија ~

11 декември, 2011

Гости ни беа @Tamara Atanasoska и @Jovanka Gulicoska – и двете се инволвирани во македонската и глобалната заедница на хакери и хакерки кои што работат на развој на слободен софтвер и се две од најактивните девојки во хаклабот КИКА. Со нив разговаравме околу проектот GNOME како еден од најголемите проекти во светот на слободниот софтвер, нивните искуства како GNOME developers и како можете да му се приклучите на проектот.

~ Песната стопан нема 9/11: Човек на човека програмер е. ~

5 декември, 2011

Во оваа епизода гостува Љубомир од мк.дот.нет групата кој ни зборуваше за Codecamp. Се зборуваше и за активностите на групата, различните екосистеми во кои може да се развива и слично.

~ Песната стопан нема 7/11: Драконски закони ~

21 ноември, 2011

Тема на оваа епизода е предлог законот во американскиот конгрес наречен: Stop Online Piracy Act.

Обидите да се истуркаат строги закони во САД а кои никако не им помагаат  на крајните корисници мобилизираше значајни актери (организации и  компании) да се побунат.

Токму оваа состојба лобистите на филмската и музичката индустрија од една страна а корисниците од друга, е тема на епизода 7. Музиката ја спонзорираше Jamendo а траките кои се пуштија доаѓаат од:

1. Tobias Borelius. 2. Emerald Park

~ Емисија за дигитална слобода 6/11: Слобода на интернет преку Freedom Box ~

13 ноември, 2011

Freedombox е проект за креирање на софтвер кој што не се потпира на централизирани сервиси. Целта е да се врати слободата и приватноста на луѓето додека се на Интернет преку чување на информациите на корисниците дома на уред на кој што би работел Freedom box, наместо нивно изложување на компании и влади кои што понатаму ги злоупотребуваат и ги користат за профит

http://freedomboxfoundation.org

~ Песната стопан нема 5/11: Живот + 70 ~

6 ноември, 2011
Pride and Prejudice and Zombies

На вообичаената екипа ѝ се придружи Румена Бужаровска. Се разговараше околу авторските права и креативното поигрување со класиците.

~ Емисија за дигитална слобода 4/11: Компјутерска безбедност ~

31 октомври, 2011
network_security

Дискусија посветена на компјутерската безбедност, SSL протоколот, мобилни апликации и како да се заштитите онлајн.

~ Песната стопан нема 3/11: Брат за брат, биткоин за пари ~

31 октомври, 2011

Фокус во оваа епизода: Биткоин и децентрализирано банкарство.

~ Емисија за дигитална слобода 2/11: Државата на отчет ~

19 октомври, 2011

Пирати и хакери

  • Пиратската партија и победата во Берлин
  • Државата на отчет
Page 3 of 3123
Powered by WordPress - Github