~ Емисија за дигитална слобода – Закон за Интернет цензура во Македонија ~

8 октомври, 2012

Дискусија поврзана со новиот предлог-закон за граѓанска одговорност, навреда и клевета и заканата за цензура на македонскиот Интернет.

~ Песната стопан нема 15/12 – Вести од Светот ~

1 јуни, 2012

Оваа недела немавме некоја посебна тема, па затоа дискутиравме за актуелни работи. Прва тема беше лансирањето на првиот товарен вселенски брод кон меѓународната вселенска станица, Dragon. Зборувавме и со Дамјан за локализацијата на Македонскиот јазик во слободните оперативни системи, како зошто и кога била имплементирана.

Музиката беше избрана од jammendo, сервис кој нуди пристап до музика лиценцирана под слободни лиценци.

~ Емисија за дигитална слобода 15/12 – Random + NSND ~

24 мај, 2012

NSND Сплит

Зборувавме општо за NSND (регионална хакерска анти-конференција која што се оддржува неколку пати во годината) како и за разните активности кои што беа актуелни во периодот.

~ Емисија за дигитална слобода 14/12: Емисија за дигитална слобода – Open Access/Open Data ~

7 мај, 2012

Со Димитар Попоски и Баже Петрушев имавме многу интересна дискусија околу Open Access и OpenData. Плус пуштавме добра музика, како и секогаш. :)

~ Емисија за дигитална слобода 12/12: Емисија за дигитална слобода – FLOSS бизнис модел ~

15 април, 2012

Разговаравме за FLOSS бизнис моделот и пробавме да го побиеме митот дека програмерите што работат на слободен софтвер не заработуваат од тоа.

~ Емисија за дигитална слобода 10/12 – Првоаприлско издание ~

5 април, 2012

Во оваа емисија гостин ни беше директорот на МРТВ Марјан Цветковски – Маки со кој што имавме интересна дискусија околу неговите планови за конечна трансформација на јавниот сервис во нешто корисно

~ Емисија за дигитална слобода 8/12 – Raspberry Pi ~

18 март, 2012

Во денешната емисија зборевме за револуцијата што ја започна мини-компјутерот Raspberry Pi.

~ Емисија за дигитална слобода 6/12: Зошто и како да го спасиме Интернет ~

27 февруари, 2012

Зошто и како можеме да го спасиме Интернет од заканите како ACTA, SOPA и PIPA, на што треба да обрнеме внимание. Локални примери за Интернет цензура и зошто е битно активизмот да се сработи на крајот од денот.

~ Песната стопан нема 3/12: Од другите вести ~

25 јануари, 2012

Лепеза на дискусии теми и активности, референдум за ЕУ го Хрватска, SOPA blackout, анкета на влада, слобода на интернет.

~ Песната стопан нема 11/11: Отворен пристап ~

25 јануари, 2012
Page 2 of 3123
Powered by WordPress - Github