~ Емисија за дигитална слобода – Google reader must die, selfhosted vs services ~

17 март, 2013

Уште едно издание на емисијата за дигитална слобода со Игор и Арангел, зборувавме за одлуката на Google да го затвори Google Reader, RSS стандардот и слободните алтернативи на сервисите на Google.

~ Емисија за дигитална слобода – вести од светот + mozilla reps ~

3 март, 2013

Општо за космосот со Арангел, Гоце и Мартин. Зборувавме малку и за тоа што значи да станете Mozilla representative и како можете да се приклучите на глобалната заедница на придонесувачи во Mozilla.

~ Емисија за дигитална слобода – TPBAFK, Aaron Swartz ~

11 февруари, 2013

Емисија посветена на TPBAFK, The Pirate Bay, хактивизмот на Aaron Swartz и вести од светот.

~ Емисија за дигитална слобода – Cyberfeminism & Cyberbulying ~

11 февруари, 2013

Гостинки ни беа Ана, Тамара и Ива и разговаравме за cyberfeminism и cyberbullying.

~ Емисија за дигитална слобода – In other news… ~

17 декември, 2012

In other news… од кибер светот со Игор, Арангел и Марјан. Компјутери и музика.

~ Емисија за дигитална слобода – freemap.sk, слободниот софтвер и opendata во Словачка ~

3 декември, 2012

Оваа емисија имавме гостин од Братислава па малку поразговаравме околу неговото хоби – хакирање на OpenStreetMap и се обидовме да извлечеме некои информации околу ситуацијата со слободниот софтвер и отворените податоци во Словачка.

~ Емисија за дигитална слобода – #10 години 2с.мк pt3 + вести од светот ~

11 ноември, 2012

За минатото и сегашноста на заедницата зборувавме со Златко Трајчески, еден од основачите на Слободен софтвер Македонија. Хаклаб КИКА, Chaos Communication Congress и настани неделава…

~ Емисија за дигитална слобода – #10 години 2с.мк pt2 ~

4 ноември, 2012

Второ издание посветено на 10 години од постоењето на 2с.мк, овој пат гости ни беа Иван и Илин од задграничниот комитет на 2с.мк во Брно, Република Чешка.

~ Емисија за дигитална слобода – #10години Слободен софтвер Македонија ~

28 октомври, 2012

Зборувавме за почетоците на македонската заедница на слободен софтвер, за едно друго време во кое што не постоеше бродбенд интернет и ubuntu, за сите оние работи кои што во денешно време се земаат здраво за готово, епа ги немавме, и покрај тоа работевме напорно за да створиме некаква заедница… серијалот посветен на заедниците продолжува и во неколку од наредните емисии. :)

~ Емисија за дигитална слобода/Песната стопан нема – Закон за граѓанска одговорност, клевета и навреда, pt.5, we are winning a little… ~

21 октомври, 2012

Во денешното издание на емисијата гостин ни беше @Goxo кој што ни објасни малку повеќе за законот и процесот во собранието од гледна точка на новинар кој што го прати процесот од почеток. Исто така на кратко можете и да чуете што се готви во филмското катче на хаклабот КИКА. Пуштавме и добра музика, како и секогаш.

Page 1 of 3123
Powered by WordPress - Github